Werkgroepen
Werkgroep PR en Communicatie:
Samenstelling: Ronald Wopereis (voorzitter), Rola Hulsbergen, Marion van de Coolwijk
De Stichting Beelddenken Nederland (SBN) is eind 2010 voortgekomen uit de Maria Krabbe Stichting en de Ojemann stichting. Beide stichtingen waren gebaseerd op het belangrijke werk van hun respectievelijke oprichters: Maria Krabbe (1889-1965) en Nel Ojemann (1914-2003). Deze vrouwen hebben beelddenken op de kaart gezet. De website van SBN richt zich op het verstrekken van onafhankelijke informatie aan al degenen die in aanraking komen met een vorm van informatieverwerking die afwijkt van wat in de samenleving en in het onderwijs gebruikelijk is. Meer in het bijzonder informeert de website over inzichten die voortkomen uit onderzoek en publicaties.
Werkgroep Onderwijs:
Samenstelling: Marion van de Coolwijk (voorzitter), Liesbeth Vervoorn
De werkgroep onderwijs richt zich op:
- het geven van voorlichting, aan alle vormen van onderwijs, over beelddenken en ruimtelijk visueel denken;
- het ontwikkelen en valideren van een instrument om visuele denkers op te sporen;
- het ontwikkelen van handreikingen bij het vormgeven van onderwijs aan kinderen die beelddenken.
Jonge kinderen zijn beelddenkers pur sang. Ze verwerken informatie visueel-ruimtelijk, vanuit het geheel zonder besef van de opeenvolgende stappen. Het verbaal-volgorderlijke taaldenken moet aangeleerd worden. Dat gebeurt thuis, maar vooral op school waar taal, luisteren en op volgorde werken centraal staat. Einde basisschool is er balans en kan het kind beide manieren van informatieverwerking toepassen naar gelang de situatie. Maar wat nou als die balans er niet is, en de talige capaciteiten onvoldoende (kunnen) worden ingezet? Door een leer- of gedragsprobleem (zoals dyslexie, TOS, AD/HD) of omdat je talig denken `maar saai vindt` (hoogbegaafdheid). Voor leerkrachten en leerlingen is goede kennis omtrent informatieverwerking belangrijk voor leersucces!
Werkgroep Wetenschap:
Samenstelling: Lieuwe Vos (voorzitter), Dick Hulzebos, James van de Merbel.
De werkgroep houdt zich bezig met:
- Het aangaan en onderhouden van contacten met wetenschappelijk onderwijs en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek om het wetenschappelijk fundament van het beelddenken te versterken;
- Het stimuleren van de wetenschappelijke onderbouwing van diagnostische instrumenten voor de detectie van beelddenken;
- Het ontwikkelen van kennis m.b.t. (het functioneren van) diverse diagnostische instrumenten. Het accent ligt op de wetenschappelijke onderbouwing van het fenomeen beelddenken.
Onderzoek wijst uit dat er op de basisschool een grote nadruk ligt op verbale communicatie en verbale vaardigheden. Sommige kinderen hebben echter een grote voorkeur voor beelddenken, waardoor zij minder goed zijn in verbale communicatie en verbale vaardigheden. Door hun voorkeur voor beelddenken zijn zij in het nadeel op de basisschool, omdat visuele communicatie en vaardigheden minder gebruikt worden. lees verder »
Werkgroep Volwassenen:
Samenstelling: James van de Merbel (voorzitter), Dick Hulzebos
- Het in kaart brengen van de plek van de beelddenker in de werkomgeving.
- Onderzoek naar de meerwaarde en obstakels van beelddenken.
- Het geven van voorlichting aan volwassenen over beelddenken.